Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Kamerplant in de kijker augustus 2000: Aeschynanthus

Schaamrood

Aeschynanthus wordt weliswaar niet massaal gekweekt maar heeft niettemin zijn plaats onder de kamerplanten veroverd. De Griekse vertaling “schamende bloem” doet de rijkelijke bloei van de plant oneer aan, want schamen hoeft ze zich helemaal niet te doen. Het schaamrood heeft allicht meer te maken met de dieprode kleur van de kunstig gevormde bloem die contrasteert met het immergroene blad.


Let op de knop
Aeschynanthus wordt vooral gekweekt om de fraai gevormde, rode bloemen die in groepjes aan het eind van de stengel of in de bladoksels samentroepen. De bekendste soort is de bloemrijke A. radicans, die zich ook achter de benaming A. pulcher of A. lobbianus verschuilt. De scharlakenrode kleur van de behaarde, buisvormige bloemkelken tekent zich duidelijk af tegen de bruinzwarte koker waaruit de bloemen ontspringen. Om knopval te voorkomen, moet u er bij aankoop op letten dat de bloemen nog niet te ver gevorderd zijn. En tijdens de verdere bloei moet de plant altijd voldoende vocht toegediend krijgen want ook dat kan bloeistoornissen veroorzaken en tot bloemenverlies leiden.

A. radicans is duidelijk het sterke broertje in de familie en daarom bijzonder geliefd. De populariteit schuilt in de dikke succulentachtige bladeren. Die verdampen nauwelijks water waardoor de plant gemakkelijk een lage luchtvochtigheid trotseert in tegenstelling tot wat voor deze familie gebruikelijk is. Maar ook A. hildebrandii, die aan de basis ligt van vele hybriden, is nog goed houdbaar in de verwarmde kamer. In tegenstelling tot de meeste andere courante Aeschynanthus-soorten kent deze soort een opgaande groeiwijze. De plant groeit traag en de fijn behaarde blaadjes blijven immer kort. Omdat de blaadjes allure missen moet ze het vooral hebben van de weelderige, oranjerode bloei.

Slechts bij enkele soorten, zoals A. marmoratus, gaat de aandacht naar het blad. De bladweelde is nauwelijks te overzien, want de plant produceert meterslange stengels die in slierten naar beneden hangen. De donkere, gemarmerde tekening van de lancetvormige bladeren contrasteert met het lichtgroene bladgroen en camoufleert de donkerrode onderzijde van het blad. De hangplant baadt eveneens in bloemen maar die zijn aanzienlijk kleiner en daardoor minder opvallend.


Dorstige kelen
Eigenlijk is de Aeschynanthus een epifyt. Dit wil zeggen dat de plant op bomen leeft zonder daarop te parasiteren. Niettegenstaande enige zorg noodzakelijk is, mag haar vraag om aandacht u niet afschrikken. Indien u iets minder oplettend bent dan kiest u voor één van de courante soorten. Slaat u dan eens een verzorgingsbeurt over, dan zal de plant het u niet al te kwalijk nemen en u verder verzekeren van een langdurige bloei. Alle soorten vragen een vochtige omgeving en nog meer een regelmatige watergift, vooral gedurende de warme zomermaanden. Zowel ’s zomers als ’s winters mag rijkelijk worden gesproeid met lauw en onthard water. Kalk en stikstof gaan ten koste van de bloei en moeten in drank en voedsel vermeden worden. Geef de plant een zure en goed gedraineerde grond of gebruik kant en klare bromelia-aarde.

De wortels zijn gevoelig voor zouten die in de potaarde achterblijven en zich na enige tijd door verdamping in de bovenste laag ophopen. Omdat de wortels oppervlakkig liggen , kunnen ze bij een hoge zoutconcentratie verbranden. Dat merk je meteen wanneer de plant verslapt en de bladeren afvallen. Het kwaad is dan al geschiedt maar u kan alsnog snel enkele topscheuten uitzoeken om te stekken. Het hoeft evenwel nooit zo ver te komen, wanneer de plant jaarlijks wordt verpot of de kluit net voor het ingaan van de rustperiode een halfuurtje in een bad met lauw water wordt ondergedompeld. Gedurende dezelfde korte rustperiode bevordert een wat lagere temperatuur van om en bij de 12° tot 15°C, in combinatie met een verminderde watertoediening , de knopvorming. De kluit mag evenwel nooit uitdrogen.

gepubliceerd op 1/1/2001
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]