Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Weerspreuken voor de maand april

Elk jaar in de maand april is er veel kans dat het nog eens sneeuwen wil. Gaan de mieren vlug nog wat garen er komen nog koude dagen.t Liefst rijdt er langs de wegen een Sint Richard in de regen. Na Doorke zal het wel beteren, maar God weet wanneer. Scheurt in April de spin haar web kapot, voor stormwind pas maar op.

Hoe hard Sint Marcel ook lachen mag, er komt nooit voor hem geen zomerdag. Een natte april, is wel des boeren hun wil. Ik heb gezien veel keren, dat het op Palmzondag ging regenen.

Pasen op of neer, maar Pasen in April brengt de zomer weer. Alle vrouwen en aprillen, doen vele mannen rillen.

De mulder kan niet leven van aprilse wind alleen. Ieder vrouw en elke april, heeft steevast een andere gril. Men plant nu volop in den dauwe de hemels, tot voedsel van zeer vele wezens, en dat in de aprilse vettige aarde, dat God het nu zegene en beware. Met Sint-Justinus mag des kosters koe, op t kerkhof grazen van arremoe. Komt Pasen half april , dan houdt de vriezeman zich stil.

Is Sint Benoit er weggegaan, dan komen er de zwaluwen aan. t Mag in t vroeg zijn of in t midden, ofwel helemaal op t eind, april wil ieder jaar steeds weer, eens erg boze zijn. Met Idesbald , hoe kunnen we t weten, zal t were wel gaan beteren. Regen in April en wind in Mei, maakt er de boeren blij. Op Sint-Viktor ten noen, groeien de vruchten en worden de velden groen.

Meeuwen in April aan land, geven aan de storm een hand. Late Pasen, een late zomer. Sint-Joris guur of goed, wil lover om zijn hoed. Regent het voor de Sint Fideliusdag, dan duurt zeer lang de regenslag. Roept en tiert of wat ge wilt, t goe weer komt er maar eind april.

De koekoek roept niet meer, als de zeis wordt gedragen weer. Donder in april, is ook iets wat de landman wil. Gezaaid met Sint-Merk, is t vlas er dan heel lang en sterk. April kent ieder jaar zijn gril, en drukt steeds door zijn eigen wil. Doet April ons mooi weer aanschouwen, t is als een fortuin niet te vertrouwen.

Grasmaands gril is hooimaands wil. April veel regen, brengt grote zegen. Aprilvlokjes brengen meiklokjes. De heren en aprillen, bedriegen wie ze willen. De vrouwen en aprillen, ze hebben beide hun grillen. Op n april geen zon, vaak water in de ton. Nachtvorst met een Zuidenwind op kersenbloem, daar treurt de kweker om.

Aprilletje zoet, geeft nog wel eens een witte hoed. April warm, mei koel en juni nat, vullen schuur en ook het vat. Geen zaterdag zo kwaad, of de zon schijn vroeg of laat. April veranderlijk en guur, brengt hooi en koren in de schuur. Een grote zon en bleek van schijn, dan zal het regenachtig zijn. Bloeien de bomen tweemaal op een rij, zal de winter zich rekken tot mei. Aprilse aren, zijn er alle jaren. Een natte april, is de boeren naar hun wil. Aprilse vlokjes, brengen meise klokjes.

In april heldere maneschijn, zal voor de bloesem kwalijk zijn. Het zaterdagse weer op noen, is op de zondag heel te dag te doen. Broedt de spreeuw al in april, dan is een schone meimaand op til. Verschaft april veel schone dagen, dan pleegt mei de last te dragen. Als de hoenders kakelen lang en goed, zal het regenen in overvloed. Is april schoon en rein, dan zal mei minder zijn. De huwelijkse staat, is als april, nu zon, dan storm, en dan weer alles stil.

Hebben wolken rode randen, altijd is er wind en nats voorhanden. Als het in april regenen wil, blijven de boeren niet stil. Gras dat in april wast, staat in mei vast. April maakt de bloem en mei bekomt de roem. Als in april kevers ontstaan, dan zal de mei van kou vergaan. Valt in april veel nat, dan zwemmen de druiven tot in het vat. Verschaft april vele schone dagen,dan pleegt mei de last te dragen. April vult vele zolders, dankzij de vele donders.

April mooi en rein, in mei zal het donker zijn. Aprilse zonne, doet water in de tonne. Mocht het dauwen in april en mei, dan is de boer in september blij

gepubliceerd op 1/1/2001
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]