Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Hypericum, Hertshooi


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Als je opteert voor een veelzijdige plant in de tuin, die zowel onder de categorie grond bedekker als lage heesters is onder te brengen dan is de Hypericum met zijn talrijke vertegenwoordigers in soorten een plant die je niet mag missen.
De Nederlandstalige benaming ‘Hertshooi’ mag zeker niet verward worden met ‘Hertshoornvaren’ want dat is de kamerplant Platycerum Byfurcatum, volgens de oude benaming.


Ook St.-Janskruid is een juiste vertaling voor Hypericum, maar hier wordt dan in het bijzonder de H. perforatum mee bedoeld, die volgens de ene literatuur als onkruid moet aanzien worden, volgens een andere dan weer moet behoren tot de geherwaardeerde kruiden. Deze laatste komt algemeen voor op droge plaatsen en bloeit met gele bloemen van juni tot ruim september. Het is één van de acht inheemse soorten die we momenteel rijk zijn.

Maar terug naar de echte Hypericum. Deze uit klein - Azië (Bulgarije, Turkije) afkomstige plant werd eeuwen geleden bij ons ingevoerd en meteen bestempeld als een plant met ‘hogere krachten’. Of deze nu als bescherming van het huis tegen brand wordt aanzien of het huis met haar bewoners zou beschermen tegen blikseminslagen laten we in het midden. De bijna als aanbidding te bestempelen adoratie van deze plant heeft dan anderzijds wel mogen leiden tot de ombuiging van uitheemse plant tot cultivar van bij ons. Door de vele interesse is men steeds op zoek blijven gaan naar andere en betere (sterkere) soorten en variëteiten wat maakt dat heden ten dage er een rijk aanbod bestaat in de handel.

Het geslacht Hypericum dat tot de familie van de Hypericaceae behoort (hertshooi achtigen) kent zowel kruidachtige als houtige soorten. Vaak gaat de aandacht nogal uit naar houtige hertshooi soorten, daar deze wintergroen blijven en iets meer gedrongen zijn van groei (ca. 30 cm hoog). Dit laatste maakt een perfect gebruik in kleine tuinen dan ook mogelijk. Deze met gele bloemen overladen plant heeft tevens een lange bloeiwaarde: bloei is te situeren van juni tot september. De gele bloemen hebben iets van de klassieke boterbloem die we in weiden en langs sloten kunnen bewonderen maar dan zovele malen uitvergroot en met de niet te miskennen lange meeldraden. Sommige soorten zijn dan weer iets minder opvallend op gebied van meeldraden, vb. H. androsaemum. Het blad is te omschrijven als ietwat leerachtig dik, zonder verwant te zijn met zeg maar een Skimmia en in kleur variërend van licht tot donker groen al naargelang de soort. Eén enkele maal zal het ovale blad eerder naar het groenblauwe neigen, bij de H. polyphyllum. De ovale langwerpige bladeren zijn tegenoverstaand en onderaan steeds lichter van kleur dan de bovenkant.


“Elke grondsoort en elke standplaats zijn goed”, zou een korte en juiste omschrijving zijn voor de eenvoud waarmee deze heester te kweken is in de tuin. Zon of schaduw als locatie zijn beide goed. Naar opvulling onder heesters of bomen op half stam of hoogstam is dit dan ook een prima oplossing. Maar zeker ook voor verloren plekjes in de tuin waar de grondkwaliteit niet steeds hoog aangeschreven staat of de lichtintensiteit niet groot is biedt de Hypericum een mogelijkheid. Enkel de té natte tuingrond mag niet aangewend worden om hertshooi in te planten.

In de strengste winters kan de Hypericum al eens invriezen (niettegenstaande zowat alle soorten winterhard zijn) maar ze zullen in het voorjaar zeer zeker weer uitlopen. Vrieskou die niet samengaat met sneeuw is het meest te vrezen.

De gemakkelijkste vermeerderingmethode is te werken met uitlopers en stek. De uitlopers zorgen ook steeds dat waar de Hertshooi gebruikt wordt als grondbedekking er op vrij korte termijn geen plekje grond nog zichtbaar zal blijven. Als je het nemen van stekken verkiest, moet dat gebeuren met stevige doch niet verhoute twijgen van circa 8 tot 10 cm lengte.

Enkele soorten:
H. androsaemum: bladverliezende winterhar

gepubliceerd op 1/1/2001
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]