Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Prunus lusitanica, Portugese Laurierkers


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Tot het geslacht van de Prunus behoort een groot aantal bloeiende bomen en struiken. De bloemblaadjes vertonen zich meestal voor het ontluiken van het blad, spijtig genoeg door schrale voorjaarswind is de bloeiperiode eerder beperkt.

Prunus kan onderverdeeld worden in 4 groepen namelijk: Sierpruimen, o.a. Prunus cerasifera ‘Nigra’ of'Atropurpurea’ , cistena.
Sierperziken en –amandelen, o.a. Prunus persica, tribolba, dulcis.
Sierkersen, o.a. Prunus Accolade, Avium, glandulosa, Pandora , serrulata, Subhirthella, enz… zijn bladverliezende soorten.

Laurierkers, o.a. Prunus lauroceracus Caucasica, Rotundifolia, Otto Luycken, Reynvaanii, Zabeliana en lusitancia zijn bladhoudende variëteiten.

Prunus lusitanica ook Portugese Laurier genaamd is misschien de minst bekende doch door zijn sierwaarde en hoedanigheid een onmisbaar gewas in onze tuin. Zijn belangrijkheid komt echter aan bod indien men de trotse eigenaar hiervan is. Eentje om echt beter te leren kennen, onbekend eerder onbemind. Waarom eigenlijk?

Deze bladhoudende heester heeft een donkergroen glanzend blad van ongeveer 8 tot 10 cm. lang met een overhangend puntig blad, dit maakt alles nog attractiever. Uiteindelijk kan deze 3 tot 4 meter hoog worden. Het hout laat zich duidelijk onderscheiden door de fijnere twijgen en zijn donkere roodbruine kleur.

In het voorjaar rond de meimaand vertonen bloemknoppen zich die uitgroeien tot lange welriekende elegante bloemtrossen, jammer een schouwspel van maar een paar weken.
De polivalentie van de toepassing maakt deze sierstruik pas echt interessant. Als solitair kan men hem los laten uitgroeien, natuurlijkerwijze heeft hij echter een piramidale groei. Niettegenstaande door vormsnoei snel om te toveren tot een kegel, cilinder, bol en zelfs op stam. Als kuipplant is hij ook gebruikelijk, doch bij zware vorst kan hij schade oplopen. Als pot- of kuipplant is in de winterperiode een beschutte plaats aanbevolen, vooral beschermd voor de wind.
Wat dacht u van een haagaanplanting?
Prunus lusitanca verdraagt zeer goed snoei en is vooral bladhoudend, een niet te versmaden eigenschap voor scherm of haag.

Een nieuwe cultivar is de Prunus lusitanica ‘Variegata’, heeft een trage groei en het blad is totaal anders van kleur eerder omringd met een witgele boord.

Als standplaats kan een zonnige tot halfbeschaduwde plaats aangewend worden met een humusrijke doch goed doorlaatbare bodem. In tegenstelling met de Prunus laurocerasus verdraagt besprokene een iets meer vochtige standplaats.

Vermeerdering door stek.


Dedobbeleer Charles, hoofdredacteur De Tuingids


gepubliceerd op 1/1/2001
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]