Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Cocopeat een alternatief of een must?


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Cocopeat, is een meer milieuvriendelijke potgrond. Het hoofdbestanddeel van potgronden is namelijk turf, door turfwinning zijn al heel wat veengebieden afgegraven. Fauna en flora gaat hierdoor een beetje verloren, cocopeat biedt hierdoor een meer milieuvriendelijke mogelijkheid. Deze wordt in Sri Lanka aangemaakt uit gecomposteerde kokosvezel . Oorspronkelijk was dit een afvalproduct totdat de Engelse tuinontwerper, John Lindley, kokosvezel populair maakte. Het is een veelzijdig product dat kan gebruikt worden als zaaigrond, stek-, pot- en anderzijds als bodemverbeteraar en grondbedekking.

Eigenschappen.
Cocopeat verzuurt niet zoals turf en heeft een neutrale zuurgraad, dus meer geschikt voor alle toepassingen op planten. Deze heeft dezelfde eigenschappen als een spons, neemt veel water op en staat deze langzaam weer af aan de plant. Dit heeft als groot voordeel dat de plant minder bevochtiging nodig heeft en het snel uitdrogen is hierdoor geringer.
Turf bestaat meer uit verteerde resten, de kans op onkruidzaden en ziektekiemen is bij dergelijke kleiner.

Toepassing.
Potgrond voor kamerplanten, terras-, balkon- en hanging baskets. Eveneens geschikt voor het planten van groenten en bloemenbed. Mogelijk stekmedium, dank zij de luchtige structuur en vochtvasthoudende eigenschappen. Plantaarde voor het planten of verplaatsen van heesters en bomen. Bodembedekking, voorkomt onkruidgroei en beschermt de wortels van de plant beter tegen bevriezing en uitdroging.

Samenstelling.
Droge stof: 20%
Organisch materiaal: 17%
Ph-waarde, zuurgehalte: 5 - 6,5
Elektrische geleidbaarheid: 315uS/cm.

Soorten.
Er bestaat momenteel 3 varianten van cocopeat:
Cocopeat naturel: onbemeste potgrond.
Cocopeat universeel: potgrond met samengestelde organische meststof (NPK 7-6-8)
Cocopeat super: potgrond voor terrasplanten en hanging baskets, met een samengestelde organische meststof (NPK 7-6-6) waarin noodzakelijke bacteriŽn vermengd zijn.

Algemeen.
Cocopeat blijkt het eerste jaar veel voedingstoffen op te nemen, te wijten aan het composteringsproces. Concreet betekent dit dat deze nog niet voor 100% gecomposteerd is en hierdoor zelf veel voeding opneemt. Een extra bemesting is sterk aan te bevelen voor een evenwichtige groei en een rijke bloei van uw planten. Deze biedt het voordeel dat in tegenstelling met andere potgronden, deze samenstelling verschillende jaren na elkaar gebruikt kan worden.
De belangrijkste eigenschap is echter de structuur die veel vocht opneemt en nadien aan de plant afgeeft.
Cocopeat een nieuw product, uitermate goed geschikt voor terrasplanten, de moeite waard om het eens uit te proberen.


Dedobbeleer Charles, hoofdredacteur De Tuingids


gepubliceerd op 1/1/2001
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]