Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Koikarpers houden

Om een koikarper een goed en lang leven als vijverbewoner te geven, moet u speciale zorg aan hem besteden. De koi vraagt ruimte in de vijver en een goede waterkwaliteit. Daarnaast heeft de koi veel en afwisselende voeding nodig. De koi is een alleseter, maar een groot deel van de voeding bestaat uit plantaardige bestanddelen. De vis eet draadalgen, maar ook zachte waterplanten. Zuurstofplanten, zoals waterpest en hoornblad, zijn niet geschikt voor een vijver met koikarpers . Voor deze vissen kunt u beter een speciale visvijver aanleggen. De koi eet graag speciale koivoederkorrels, maar ook muggenlarven, regenwormen en sla- of andijviebladeren. Het voeren van deze vissen moet consequent gebeuren, iedere dag en liefst ook nog op een vast tijdstip.

Koikarpers moeten gehouden worden in een speciaal voor hen ingerichte vijver, met een fors biofilter, goede beluchting en een matige beplanting. Voordat u een nieuw exemplaar in uw vijver uitzet, doet u er goed aan om de vis eerst een aantal weken in quarantaine te houden. Gedurende de quarantaineperiode kunt u dan bepalen of de nieuwe aanwinst geen verborgen ziekte heeft. U verkleint tevens het risico dat de overige vissen in de vijver eveneens besmet raken. Er zijn diverse speciale quarantainebakken in de handel. Let op dat de quarantainebak die u aanschaft, is ingericht met een filtering en beluchting voor het water.

Het Nederlandse klimaat is eingelijk te koud om goed koikarpers te kunnen kweken. Bij onverwarmde vijvers kan een half jaar lang, i.v.m. de lage watertemperatuur, niet gevoerd worden. De koi moet gedurende deze periode op zijn reserves interen. Hij is in het voorjaar verzwakt. Bij deze lage temperaturen blijven de ziekteverwekkende bacteriŽn wel actief. Vooral in het voorjaar, als de watertemperatuur snel stijgt, gaan deze bacteriŽn explosief groeien.
Om de koikarpers in uw vijver te beschermen tegen deze bacteriŽn, en te voorkomen dat de dieren de bekende voorjaarsziekte oplopen, kunt u een ozongenerator op uw vijver aansluiten. De ozongenerator is verkrijgbaar in de vakhandel. Met behulp van ozon filtert het de bacteriŽn uit het vijverwater: de bacteriŽn worden vernietigd, zodra ze in contact met ozon komen.

Koikarpers kunnen uitgroeien tot een lengte van circa 80 cm. Vooral de eerste jaren groeien ze onder gunstige omstandigheden zeer snel. Om een aantal van deze vissen te houden, heeft u een vijver nodig met een waterinhoud van minstens tienduizend liter. Als koikarpers op een verantwoorde manier gehouden worden en de aandacht krijgen die ze verdienen, kunt u jarenlang plezier aan de vissen beleven.Auteur: Lennart Gouman http://www.tuinfo.nl


gepubliceerd op 1/1/2001
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]