Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Snoeien

Het snoeien van heesters en vruchtbomen in de tuin behoort elk jaar tot de voorjaarswerkzaamheden. Voor velen niet het gemakkelijkste klusje. Snoeien is vaak nodig: soms zijn de heesters te groot geworden, de botanische rozen te wild en vruchtbomen geven alleen dan veel fruit, als de bomen gesnoeid zijn. Bramen en frambozen moeten in hun groeiwijze fors geleid worden.
Voor er gesnoeid wordt, moet er eerst bepaald worden wat we eigenlijk gaan snoeien: Overwoekeren de heesters elkaar of nemen laaghangende takken van heesters het licht van de vaste planten weg? Bloeien de botanische rozen uitsluitend aan de bovenkant? Zaken die door middel van snoeien gecorrigeerd kunnen worden. Voor echter de scherpgeslepen schaar gehanteerd wordt, moet de snoeier de uiteindelijke vorm van de te snoeien heesters, reeds in gedachten voor zich zien. Met dat beeld voor ogen is duidelijk wat er aan takken weggenomen kan worden.

Om te beginnen wordt uit de te snoeien sierheesters en botanische rozen het oude hout geknipt: deze oude takken zijn herkenbaar aan de grillig vergroeide vorm en het verweerde uiterlijk. De vorm wordt aangetast door het weghalen van dit oude hout. Door hier en daar een tak weg te nemen, wordt de vorm benaderd die men van tevoren bepaald heeft. Door alle heesters op deze wijze terug te snoeien, komt het geheel van heesters, rozen en vaste planten weer in evenwicht.

Fruitbomen snoeien is een vak apart; leuk om te doen, maar het vereist een ervaring van jaren om het met inzicht te kunnen uitvoeren, zodat de fruitopbrengst groot zal zijn. Echter de paar fruitbomen in de tuin kunnen best zelf gesnoeid worden, vooral als op het volgende gelet wordt: lange twijgen, de 'waterloten', groeien vaak recht omhoog; hieraan komt geen bloesem, dus ook geen fruit: knip deze twijgen zo dicht mogelijk aan de stam weg. Zorg er ook voor dat er licht kan komen in de kroon van de boom; snoei zo nodig de bovenste takken vlak boven een dunne zijtak weg. De gespaarde zijtak wordt de nieuwe kroon. Licht en lucht hebben nu volop toegang. Zorg ook voor een evenwichtige verdeling van de zijtakken rond de stam. Kort te lange takken tot tweederde van de lengte in; de tak is nu beter in staat het gewicht aan vruchten te dragen. Verwijder altijd door ziekte aangetaste takken.

Helaas laten niet alle vruchtbomen zich gemakkelijk snoeien: pruimen, kersen en abrikozen behoren tot de moeilijker te snoeien soorten.
Bij de frambozen en bramen moeten de oude scheuten worden weggeknipt. Een keer meedoen met een snoeicursus of een paar dagen in de leer gaan bij een fruitteler geeft veel inzicht en maakt de hand die de snoeischaar hanteert minder onzeker!
Gooi niet alle gesnoeide takken weg. Zet een mooie bos van allerlei takken door elkaar in een vaas op een lichte plaats in een verwarmde kamer. Na een paar dagen loopt een aantal takken uit. Zet deze bij elkaar en een fraai voorjaarsboeket is het onverwachte resultaat van een middagje snoeien. De nog niet uitgelopen takken kunnen alsnog worden weggegooid. Bedenk bij het zien van al dat snoeihout: snoeien doet bloeien en groeien!


Bram Wolthoorn, redacteur De Tuingids


gepubliceerd op 20/1/2003
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]