Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Meest gestelde vragen over de aardbeienteelt

Welke aardbeienrassen kan u het best gebruiken?
Op de dit moment is het ras Elsanta het meest gekweekte ras in Nederland en BelgiŽ. Dit is een eenmaal dragend ras, d.w.z. dat er u maar eenmalig een aantal trossen krijgt per plant. De oogst duurt ongeveer drie weken. Professionele aardbeientelers kunnen deze planten kunstmatig invriezen, zodat zij deze planten uitzetten wanneer zij willen. Zo kan er met verschillende teelten de hele zomer aardbeien geplukt worden.

Het meest gebruikte ras voor een hobbymatige teler is het ras Ostara. Dit is een doordragend ras en groeit erg gemakkelijk. Van deze planten kunt u het hele jaar onbeperkt vruchten plukken totdat in het najaar de vorst invalt. Wanneer in het voorjaar eventueel bloempjes bevriezen door nachtvorst, maakt Ostara weer opnieuw trossen aan. Elsanta maakt geen nieuwe trossen meer aan en de oogst moet dan dus als verloren worden beschouwd.

Hoe en wat moet ik mijn aardbeiplant bemesten?
Een aardbeiplant kan niet tegen een grond waar te veel meststoffen in zitten. De grond mag dus voor het planten niet te zwaar bemest zijn met bijv. stalmest of kunstmest, anders treedt direct groeivertraging of bladverbranding op (voorral bij schraal zonnig weer). Mocht dit bij u het geval zijn adviseer ik u veel te beregenen.

Voordat u veel en mooie aardbeien wilt oogsten zult u eerst een gezonde goed groeiende plant moeten hebben met veel blad. Bemest daarom twee weken na het planten bij met 1 tot 2 kg Kalksalpeter per are. Herhaal dit enkele keren met een tussenpoost van twee weken. Wanneer er kleine vruchten zichtbaar zijn gaan we bemesten met N-P-K-meststoffen (2 kg per are)
Bij een goede groei voorzichtig zijn met stikstofbemesting.

Waar is het stro voor nodig?
Om later in de teelt de aardbeien zuiver te houden, kunt u het best tijdens de bloei van de plant stro leggen over de grond. Doe dit overal ook in de paden. Zo verkomt men dat er zand opspat tegen de vruchten en bloemen. Aardbeien worden anders erg vies en bloempjes raken besmet met schimmelinfecties.

Hoe moet ik aardbeiplanten in de grond zetten?
Zorg dat de plant maar net met zijn al zijn wortels in de grond zit. Een te diep geplante plant groeit slecht weg en geeft nauwelijks trossen, omdat er geen licht meer in het hart van de plant kan komen. Druk de plant goed aan in de grond en geef hem vervolgens veel water in telkens kleine hoeveelheden zodat het water geleidelijk in de grond kan trekken. Bij plasvorming en opspatten van zand kunnen schimmelinfecties sneller indringen in de plant. Zorg dat twee weken na het planten de grond niet opdroogt, dit bevordert de groei.
Tip: Geef planten niet meteen mest!! Dan treedt verbranding van wortels op en de planten overleven dit niet.

Wat zijn klim en hangaardbeien?
Elke aardbeiplant vormt ranken (uitlopers) met nieuwe jonge plantjes. Deze kunt u laten hangen in een hangpot, of laten leiden via een rek aan de muur. Het is een fabeltje dat hier speciale rassen voor bestaan.
Zo kan een leuke aardbeienpilaar gemaakt worden, zoals beschreven staat in hoofdstuk "Decoratieve aardbeienpilaar"


Meer teeltadvies: http://www.aardbeien.com


Gert-Jan Robben, redacteur De Tuingids


gepubliceerd op 15/3/2003
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]