Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Kleur en geur in de stadstuin

Een stadstuintje is vaak niet veel meer dan een groot terras ingesloten tussen hoge muren. Ook als de tuin groter is, is er dikwijls wel zo’n donkere plek vlak bij het huis of tegen het huis van de buren. Met een beetje fantasie en met schaduwplanten kan zo’n onaantrekkelijke donkere hoek omgetoverd worden in een aangename groene binnentuin. Een aantal van die schaduwplanten kan ook in een pot worden gekweekt, zodat ze ook bruikbaar zijn als je alleen maar een terras hebt.

Een mooie, tropisch aandoende struik is de ouderwetse Fatsia japonica. Hij heeft grote handvormige, glanzende en wintergroene bladeren en bloeit in de herfst met grote ivoorwitte bloemtrossen. Door de onderste bladeren te verwijderen, creëer je ruimte voor lager blijvende plantjes, zoals witte Vlijtige liesjes, Longkruid met wit gespikkelde blaadjes, Sneeuwklokjes, Viooltjes, Cyclamen, een witbonte Hosta (bv. Hosta undulata), een grijsachtige Varen (zoals Polystichum setiferum), enz.
Nog zo’n ouderwetse struik die opnieuw meer zou moeten worden aangeplant in stadstuinen is de wintergroene Aucuba japonica. Hij is heel dankbaar voor schaduwrijke plaatsen. De rode bessen in het najaar vormen een extra sierwaarde.
Ook klassiekers zoals Hulst, Taxus en Buxus zijn uitstekende schaduwplanten. Onmisbaar in een schaduwrijke tuin zijn hortensia’s. H. arborescens is samen met de pluimhortensia of H. paniculata 'Pinky Winky' een van de gemakkelijkste en meest winterharde hydrangea’s die bijna heel de zomer overdekt is met enorme witte bloemschermen. De bekendste variëteit van de H. arborescens is 'Annabelle' met bolvormige bloemschermen die bijna zo groot zijn als een voetbal.

Mahonia is een gemakkelijke maar daarom niet minder waardevolle struik met heerlijk geurende bloemen en aantrekkelijke bessen. Struiken met geurende bloemen zijn extra interessant in de schaduwtuin. Een van de sterkst geurende schaduwheesters is Sarcococca hookeriana. Het is een eerder onopvallend struikje met wintergroen blad en kleine, crèmewitte bloempjes. Maar hun geur kan wedijveren met het beste parfum. Ze bloeien vanaf december tot eind februari. Eén van de mooiste groenblijvende en geurende schaduwplanten is Osmanthus heterophylla. Het stekelige blad lijkt op dat van hulst, maar hij bloeit in het voorjaar met sterk geurende witte bloemen.
Ook in de Viburnumfamilie zitten een aantal prachtige struiken met heerlijk geurende bloemen, zoals Viburnum x bodnantense die heel de winter bloeit met witte tot roze bloemen. V. x burkwoodii bloeit van maart tot een stuk in mei met lichtroze tot wit verkleurende bloemschermen.

De Skimmia japonica ‘Rubella’ behoort tot dezelfde familie als de citroen en sinaasappel wat gemakkelijk te merken is aan het langwerpig-ovaal, leerachtige blad en aan de vorm van de kleine witte of gelige bloempjes met bij sommige soorten een delicate citrusgeur.


De brochure ‘Tuinieren in potten en kuipen’ is beschikbaar bij VLAM, infoshop@vlam.be of T e l. 02/510 62 35


Auteur: Vlaams Promotiecentrum voor Agro- en Visserijmarketing vzwgepubliceerd op 25/10/2003
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]