Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Hibiscus voor de binnencultuur


Klik op de foto's om ze te vergroten.

De Hibiscus wordt in de zomer in de supermarkten en tuincentra aangeboden, in diverse prachtige kleuren en variëteiten. Dubbelbloemig, enkelbloemig, de ene is nog mooier dan de andere. De bladeren zijn prachtige glanzend en vaak staat de plant volop in knop. Helaas blijkt vaak dat de plant na de bloei wegkwijnt, de bladeren laat vallen en tenslotte rijp is voor de vuilnisbak. De schuld hiervan ligt bij het kweken. Sommige kwekers potten de Hibiscus veel te snel op. Onder ideale omstandigheden worden de planten letterlijk de grond uitgetrokken en in bloei getrokken. Het nadeel van deze methode is dat de plant nauwelijks tijd krijgt om te wortelen. Een éénjarige plant lijkt het dus. Doch niets is echter minder waar! Met wat geduld en toewijding kunnen deze prachtige exotische planten heel oud worden. De volgende tips wil ik hierbij geven om deze na de bloei in leven te houden.

Het verdient aanbeveling bij de aanschaf direct te verpotten in een stenen bloempot, plastic potten houden de plant wel vochtiger maar zorgen ook voor wortelrot. Liever wat vaker water geven dan laten verzuren in de plastic. Het kleine kweekpotje dat vaak in de plant zit kan helaas vaak niet verwijderd worden zonder de wortels te beschadigen. Soms zijn de wortels vaak te zwak om door dit zakje heen te groeien, waardoor de plant na de bloei vaak afsterft. Het is daarom aan te raden er kleine gaatjes in te prikken of indien mogelijk de onderkant van het zakje te verwijderen.
Dit kan eventueel ook na de bloei gebeuren. Zet de Hibiscus op een plaats in de volle zon en geef iedere dag water. Indien deze verpot is en voorzien is van nieuwe potgrond kan het volstaan één maal in de week te bemesten.
Het gevaar bij de Hibiscussen uit de kwekerij is dat ze soms overbemest zijn. Als we op de kwekersgrond ook nog extra mest geven laat de plant vaak spontaan de bladeren vallen. (overbemesting). De plant moet na de bloei licht worden terug gesnoeid ongeveer tot de helft. Let op dat er op de resterende takken nog nieuwe uitlopers zitten. Dit gewas kan nu met minder water en een temperatuur die niet onder de 15 graden mag komen, overwinteren.
Let op dat de kluit niet helemaal uitdroogt. In het voorjaar wordt de plant voorzien van nieuwe aarde en indien nodig nog iets teruggesnoeid tot een mooi bossig formaat. Op een zonnige plaats en met iedere week bemesting zal deze uitgroeien tot een prachtig exemplaar. Indien gewenst kan hij ook in een grotere pot worden overgezet. Bij het verpotten na het tweede jaar, kunnen voorzichtig de oude wortels verwijderd worden. Behoedzaamheid is aanbevolen bij het snoeien van een oudere plant dat er op de stam en/of takken nog uitlopers zitten. Snoeit u deze te ver in dan bestaat de kans dat hij verhout en niet meer uitloopt.

Stekken van de Hibiscus is voor de ware kamerplanten liefhebber natuurlijk ook mogelijk. Neem enkel jonge scheuten, doop die in stekpoeder en plaats in een kleine pot met kweekgrond onder plastic. Regelmatig sproeien en na enkele weken is de plant geworteld. Zet hem in een stenen potje en geef regelmatig water. Knijp in het begin de knoppen eruit, anders groeit de plant veel te slap. Stekken van Hibiscussen kan u het best pas het tweede jaar laten bloeien. Om hem bossig op te laten groeien knipt u, nadat hij goed is aangeslagen, de top eruit.


Noortje van Eeten, redacteur De Tuingids


gepubliceerd op 27/11/2003
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]