Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Plant eens een Spiraea


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Familie: Rosaceae
Nederlandse naam: Spierstruik.

Foto 1: Spiraea arguta
Foto 2: Spiraea japonica 'Anthony Waterer'
Foto 3: Spiraea japonica 'Little Princess'

Moest u het hebben over struiken die niet al te veel eisen aan de grondsoort stellen, Spiraea's zullen u niet teleur stellen. Zoekt u een heester die er het hele jaar door fatsoenlijk uitziet en gedurende een maand een feest is om naar te zien, of zoekt u een heester waar u zo min mogelijk omkijken naar hebt. In deze gevallen zal een Spiraea u niet ontgoochelen.
Spiraea's groeien vrijwel op alle grondsoorten zolang ze maar niet te arm en te droog zijn. Liefst groeien ze in de zon maar als het niet anders kan groeien en bloeien ze ook in de schaduw.
U kan ze als solitair planten maar ook in groepen gebruiken en sommige soorten gemakkelijk snoeien en dan als haag gebruiken.
Spiraea's moet u tijdig snoeien, belangrijk is dat u hierdoor u struiken verjongt en meer bloemen krijgt.
De bloeitijd van Spiraea's kan behoorlijk verschillen: sommige bloeien in het voorjaar, andere houden het een hele zomer lang vol tot in de herfst.
Daarom moet u de voorjaarbloeiers pas snoeien na de bloei.
Zomer en herfstbloeiers moet men dan in het voorjaar snoeien.

Spiraea's zijn weinig onderhevig aan ziekten of insecten, soms kunnen ze problemen krijgen met meeldauw, hiertegen kunt u aangepaste middelen gebruiken of de planten grondig insnoeien.
Alle Spiraea's kunnen gemakkelijk vermeerderd worden door zomerstek.

Enkele veelgebruikte soorten:
 • Spiraea japonica 'Anthony Waterer'
  Is een oude en zeer bekende die een hoogte tot 80 cm kan bereiken en soms een aantal geelbonte bladeren draagt. Van juli tot september bloeit hij mooi rozerood.

 • Spiraea japonica 'Goldflame'
  Heeft in de lente opvallend bronskleurig blad, dat later mooi goudgeel wordt en in de zomer groenig geel blijft. Wordt ongeveer 75 cm hoog en bloeit in juli -augustus met paarsrode bloemen.

 • Spiraea japonica 'Shirobana'
  Is een bijzondere Japanse cultivar die ongeveer 80 cm hoog wordt met frisgroene bladeren en bloeit van de zomer tot de herfst met zowel witte als roze en rozerode bloemen.

 • Spiraea japonica 'Little Princess'
  Een laag en dicht stuikje van ongeveer 50 cm met lichtroze bloemen in min of meer bolronde tuilen. Bloeitijd van juli tot september. Een ideaal plantje voor kleine tuinen.

 • Spiraea japonica 'Albiflora'
  Wordt een 60 cm hoog met lichtgroen blad en zuivere witte bloemen in juli - augustus.

 • Spiraea vanhouttei
  Wordt 1.80 meter hoog en heeft een drielobbig blad. In mei - juni verschijnen heldere witte bloemen. Kan als solitair of als haag aangeplant worden.

 • Spiraea arguta
  Wordt 1.50 meter hoog en heeft dunne overhangende takken met frisgroene kleine blaadjes. April - mei bloeit deze Spirea met helderwitte bloemen in kleine tuilen.

 • Spiraea nipponica
  Komt uit Japan en wordt bijna 2 meter hoog. Bloeit aan overhangende takken met roomwitte bloemen in halfronde tuilen in juli.

 • Spiraea billiardii
  Aan de opgaande takken groeien smalle ovale blaadjes die aan de onderkant grijs behaard zijn. In juli - augustus komen de roze bloemen in tamelijk brede pluimen.

U ziet, een Spiraea kan men voor elke tuin gebruiken, men kan kiezen tussen vele kleuren en verschillende hoogten. Hebt u geen tuin probeer dan de lage soorten eens in een pot.


Raijmond De Witte, redacteur De Tuingids


gepubliceerd op 28/11/2003
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]