Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Draadalgen in de vijver

Draadalgen drijven op het water en gaan rond andere waterplanten woekeren. Verwar ze vooral niet met zweefalgen, eencellige algen die van het vijverwater een groene, ondoorzichtige soep maken en erop wijzen dat het biologische evenwicht zwaar is verstoord. Draadalgen echter hebben niets te maken met de kwaliteit van het water. Sterker nog: als er draadalgen in de vijver voorkomen, is dat een teken dat het water van een uitstekende kwaliteit is. Maar dat is natuurlijk een magere troost. Als draadalgen gaan woekeren, kunnen ze immers wel degelijk voor flinke problemen zorgen. Ze dreigen dan de andere waterplanten te verstikken. Als het warm en droog weer is, vormen ze een slijmerige en rottende massa, die de vijver vervuilt. Zelfs met een aangepaste filterinstallatie zijn ze niet helemaal te vermijden. Draadalgen zijn ook waterplanten. Ze zijn het onkruid van de vijver. Ze waaien in het water of zitten verscholen tussen gekochte waterplanten.

Bieden is de beste oplossing. Ik doe dat het liefst met de blote hand. U kunt het groene gordijn met beide handen makkelijk uit het water halen. Vindt u dat een beetje vies? Dan kan een en ander ook gebeuren met behulp van een ronde wc-borstel op een bezemsteel; Of met een kleine hark, wel opletten voor de beschadiging van de overige vijverplanten. Als u de draadalgen op gemakkelijk toegankelijke plaatsen zo veel mogelijk verwijdert, zullen er verder geen problemen ontstaan.

Waarom woekeren draadalgen?
Draadalgen houden van nitraat, helder water, zonlicht en warmte. De enige gebruikers van nitraat zijn de waterplanten, die in het geval van een pas aangelegde vijver nog onvolledig zijn uitgegroeid. Het nitraat hoopt zich op in het water en de draadalgen hebben een prima biotoop. Als de planten goed groeien neemt de groei van de draadalgen af. Ze krijgen immers geen voldoende eten. Ze blijven aanwezig zolang het voedselaanbod de behoeften van de planten overtreft. Overbemesting van het water is de grote boosdoener. Voldoende onderwaterplanten, drijfplanten en moerasplanten zullen u problemen op termijn automatisch oplossen. Ten einde raad kan u overwegen om een algenbestrijdingsmiddel te gebruiken. Ik raad dit af: de meeste middelen tasten de algengroei wel aan, maar nemen de oorzaak niet weg. Als het middel na enkele weken is uitgewerkt komt de algengroei weer op gang. Er bestaat ook risico dat het product de overige planten aantast wat u probleem nog groter zal maken.

Draadalgen zijn een deel van de natuur waarmee men moet leren leven. Probeer het probleem te controleren door te zorgen voor een zorgvuldig uitgekozen planten assortiment en u kunt volop genieten van uw vijver.


Auteur: Greta De Wachter, Voorzitter De Vrije Fuchsiavrienden
gepubliceerd op 28/3/2004
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]