Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Compost deel 7: Composteren in een bak

Is je tuin meer dan een paar honderd vierkante meter groot of is de hoeveelheid die je regelmatig in je tuin verzamelt te veel voor het compostvat, kies dan voor een compostbak. Of beter: voor compostbakken. Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben zodat je de compost een keer kan omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.

Hoe groot maak je de bakken en uit welk materiaal?
Om precies te weten hoe groot je de compostbakken moet maken, zou je een vrij goed idee moeten hebben van de hoeveelheid keuken- en vooral tuinafval die je jaarlijks verzamelt. Er mee rekening houdend dat dit volume erg slinkt in de loop van het composteringproces.
Met drie bakken van 1 x 1m grondoppervlak kom je al heel ver. Beperk ook de hoogte tot 1m. Het totale volume van de drie bakken bedraagt dan 3 m. Grotere bakken zijn niet erg praktisch en het omzetten wordt een fysiek lastig karwij.
Je kan de afmetingen van de bakken ook beperken. Bedenk wel dat een bak van 0,8 x 0,8 x 0,8m slechts een volume heeft van een halve kubieke meter (500 liter).

Of je je compostbakken vervaardigt uit plastic elementen, uit betonnen platen of uit houten planken heeft weinig of geen invloed op het composteringsproces. Bakken in hout komen het meest voor. Iedere doe-het-zelver kan er gemakkelijk mee overweg, het integreert zich goed in de tuin, het isoleert goed en met wat recyclagemateriaal kom je al een heel eind op weg. Het grote minpunt van hout is dat het rot. Al moeten we daarmee niet overdrijven. Een compostbak van stevig hout gaat gemakkelijk vijf jaar mee. Dan nog zal je hooguit enkele palen en de onderste planken moet vervangen. Behandelen met een (milieuvriendelijk) houtbeschermingsmiddel doet daar nog een paar jaartjes bij. Veel gebruikt zijn afgedankte transportpaletten. De kwaliteit ervan kan heel erg verschillen maar ze zijn gratis te krijgen en regelmatig vervangen is dus geen probleem.

Let bij de constructie vooral op het volgende:
  • Maak de voorkant verwijderbaar.
    Het laat je toe om het composterende materiaal gemakkelijk uit de bakken te halen om het om te zetten. Omzetten is essentieel bij het composteren.
  • Gebruik brede planken, laat smalle spleten. De (houten) planken isoleren de compost tegen afkoelen en uitdrogen. De spleten ertussen waarborgen de toegang van zuurstofrijke lucht in het materiaal. De breedte van die openingen hoeft niet meer dan 1 2 cm te bedragen. Zijn de spleten breder dan 5 cm dan droogt de inhoud van de bak te gemakkelijk uit. Wie transportpaletten gebruikt, kan de soms grote opening tussen de planken beperken door er een extra plank tussen te nagelen.
  • Geef je bak een dak
    (Half) rijpe compost slorpt gemakkelijk en veel water op. Bescherm daarom de compost in de laatste bak(ken) met een dak. Daaronder kan de compost na de laatste omzetting en beschut tegen neerslag, overtollig vocht verdampen.
  • Plaats je compostbakken op een luchtige, droge en (half)beschaduwde plek in je tuin. Een compostbak die met zijn voeten in het water staat zal niet goed werken. Ingraven (zelfs deels) is eveneens uit den boze.
  • Gun jezelf ook de nodige werkruimte om te zeven, materiaal aan- en compost af te voer met de kruiwagen; verstop je compostbakken niet op een onbereikbare plaats.
Composterend van bak naar bak

Bak 1
Reserveer je eerste bak voor de aanvoer van vers keuken- en tuinafval. Hoe meer je daarbij streeft naar een goede vermenging van groen en bruin materiaal, des te beter zal de compostering van start gaan. Enkele dagen na iedere nieuwe toevoeging, is het volume alweer geslonken.
Een optimale vermenging is in de praktijk niet altijd mogelijk. In de zomer heb je immers een overmaat aan gras, in de herfst zijn het de bladeren en als je met de hagen begint, voer je de ene vrach

gepubliceerd op 2/5/2004
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]