Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Halesia, Sneeuwklokjesboom

Houtachtig struikgewas of middelgrote boom als solitairplant.
Familie: STYRACACEAE.
Gekende soorten zijn: Halesia carolina en Halasia tetraptera.

De struik die tot 3 meter hoog kan groeien kreeg zijn naam omdat de bloemen een ware kopie zijn van het sneeuwklokje. De bloemen, de klokjes, zijn wit en hangen naar beneden in kleine trosjes. De neerhangende bloemen verschijnen op de overjarige twijgen in mei juni met drie tot zeven bij mekaar.

Uit deze bloemetjes komen er nadien peervormige vruchtjes, doch zijn niet eetbaar.
Op die twijgen staan de blaadjes afwisselend ingeplant. Het blad is aan de bovenkant mooi frisgroen en aan de onderzijde licht behaard. Het blad groeit met een klein steeltje aan het twijgje, waar dus de witte bloemen aan verschijnen in de oksel van het steeltje. De blaadjes zijn ovaal en kunnen tot 15 cm grootte hebben en zijn fijn getand en lichtgegolfd.

De schors van de stam kan in kleine schilfertjes afvallen. Deze schilfertjes kunnen gebruikt worden als versiering. De herfstkleur is geel en is daarom een frisse interessewekker in het najaar.

Het is een stuik of boom die afkomstig is uit het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hij vraagt een kalkvrije of kalkarme en voedselrijke bodem. Het is een winterharde mooie solitair en een mooie attractie door zijn afstaande takken tussen bodembedekkers. Op een paar meter voor een haag aangeplant en aan de zonzijde komt hij het best tot zijn recht.


Peter Heyvaert, redacteur De Tuingids


gepubliceerd op 4/6/2004
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]