Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

De snoei en verzorging van de Acer, Esdoorn

Snoeien van de Esdoorn algemeen
Veel esdoorns worden grote bomen, maar Japanse esdoornvariëteiten (Acer japonicum en Acer palmatum) worden veelal grote heester of kleine bomen. Bij de meerderheid is regelmatig snoeien niet nodig.

Japanse esdoorns zijn gevoelig voor vorst in het voorjaar en voor koude wind. De opengaande bladeren kunnen daardoor verschrompelen en afvallen. In ernstige gevallen kunnen toppen van scheuten afsterven. Laat de plant met rust en controleer of er nieuwe bladeren worden gevormd en de plant zich herstelt. Beginnen toppen af te sterven, snoei dan terug tot op het levend hout. Vooral jonge planten zijn erg kwetsbaar en zij kunnen het best meteen geplant worden op een plaats die beschutting geeft tegen wind en nachtvorst.

Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) en Noorse esdoorn (Acer platanoides) hebben geen regelmatige snoei nodig. Als de bomen te groot worden of over een tuinscheiding gaan hangen, kan men verhelpen door 4 manieren.

Het dunnen van de kruin
Dit kan helpen als de boom gezond en aantrekkelijk is, maar teveel schaduw geeft. Vakmanschap is echter nodig om de vorm niet te bederven. Gewoonlijk wordt nooit meer dan 30% van de takken verwijderd, te beginnen met de zwakke, afstervende of kruisende takken.

Verhogen van de kroon van een grote boom
Dit ‘opkronen’ wordt gedaan als de lage takken hinderlijk zijn ofwel te veel licht wegnemen voor de planten die eronder groeien. De laagste takken worden verwijderd en de stam is voor een groter deel onvertakt.

Reduceren van de kroon
Dit helpt de dichtheid van de kroon verminderen. Een zwakke boom heeft daardoor minder last van schade door windvlagen en laat meer licht door. Ook een ongelijk of scheefgegroeide boom kan op deze wijze worden opgeknapt. Van het takkenstelsel worden de lange takken teruggesnoeid tot goedgeplaatste zijtakken.

Knotten en kandelaren van een grote boom
Dit wordt gedaan bij een boom die over een weg, inrit of zelfs over een huis gaan hangen. Bij kandelaren worden de takken ingekort tot korte stompen aan de stam. Bijknotten wordt de hoofdas ingekort en alle zij assen worden verwijderd. Op de top van de hoofdas worden dan nieuwe takken gevormd. Bijv. Acer platanoides ‘Globosum’. In de laatste geval ontstaat een nieuwe soort attractieve boom, maar overigens wordt door deze drastische snoeiwijze de vorm van de boom misvormd.

De meeste esdoorns bloeden hevig als ze in de lente worden gesnoeid. Moet er gesnoeid worden wacht dan daarmee tot in de rustperiode.
Op beschadigde of gesnoeide scheuten kan het meniezwammetje een probleem vormen. Zorg voor gave snoeiwonden en dek ze af met ontsmettingsmiddel.
Jonge planten die op onderstam zijn geënt, vormen soms wortelopslag. Ook dit wordt verwijderd tot het punt van oorsprong.

Snoeien van de Acer negundo
Acer negundo of de vederesdoorn kan worden gekweekt als normale of meerstammige, struikachtige boom. De vederesdoorn wordt vooral om de bladeren gekweekt. Elk voorjaar zal er dan worden geknot als men met een jonge plant start. Dan beperkt de hoogte en bevordert de groei van grote bladeren. ‘Flamingo’ reageert goed op deze behandeling.
Wordt de vederesdoorn als boom gekweekt, dan wordt er zo weinig mogelijk gesnoeid. Snoeien kan vorming van lelijke bosjes zijscheuten aan de takken bevorderen en sterke scheuten uit een gesnoeide plek produceren vaak geheel groene bladeren. Dat laatste kan af en toe optreden bij elk bontbladige vederesdoorn. Snoei deze scheuten terug tot het punt van oorsprong zodra ze worden opgemerkt.

Snoeien van de Esdoorns met fraaie schors
Esdoorns met een attractieve schors kunnen het best worden gekweekt met lange, gladde stam zonder zijtakken. Het verwijderen van zijtakken moet in een jong stadium al beginnen. Tot de soorten die hiervoor in aanmerking komen, beh

gepubliceerd op 12/7/2004
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]