Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Canna's


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Eén van mijn meest favoriete planten is wel de Canna. Al jaren koester ik een ware haat - liefde verhouding met deze plant. Ik heb de plant al meerdere keren aangeschaft maar kreeg de Canna nooit de winter door. De wortelstokken kregen luis, omdat ze te warm werden overwinterd. Of het was te vochtig zodat de knollen ging schimmelen.

Veel heb ik erover gelezen en er veel aandacht aan geschonken maar het wilde niet lukken. Vorig jaar in de zomer kocht ik drie exemplaren op de markt. Het was al laat in het seizoen, maar het blad was zo veel belovend mooi, dat ik de aanbieding niet kon laten staan. Tot mijn grote teleurstelling kwamen de planten echter niet in bloei. Gedesillusioneerd heb ik de planten in het najaar dus maar gerooid en vervolgens laten drogen en in een krant gerold. Samen met de Dahlia’s heb ik ze in een koele kamer in een plastic tas voor overwintering weggezet.

In het voorjaar las ik in een Engels blad “Gardener’s World” een paar tips om de planten weer op te kweken. Volgens de auteur moesten de planten 3 x zoveel water krijgen dat men gewend was te geven en bemest worden met rozenmest. Er stond echter niet beschreven hoeveel 3 x zoveel water was (er stond letterlijk in: geef de planten 3 x zoveel water als je gewend bent). Een ruim begrip!

Geïnspireerd door deze tips heb ik de Canna's te voorschijn gehaald. Ik was zeer verrast te zien dat ze de winter hadden overleefd in de kranten en de plastic tas.
Vervolgens heb ik de wortelstokken in een ruime pot met turf gezet en bemest met een mengsel van 25 gram rozenmest per 10 liter water. Dit heb ik 1 x per week herhaald. De planten heb ik nadien iedere dag ruim water gegeven. Echter niet zoveel dat de turf drijfnat werd, doch de turf bleef goed vochtig. Na de 'ijsheiligen' heb ik de planten buiten op het zuidoosten uitgeplant. De planten hebben daar tot ongeveer 2 uur ’s middags zon en groeiden als kool. Op advies van mijn zus (Pauline Post) - die mijn liefde voor alles wat groeit en bloeit met mij deelt - gaf ik de planten i.p.v. rozenmest, natuurlijke voeding onder de vorm van bananenschillen. De bananenschillen verdwenen niet meer in de compostbak maar achter de Canna's.

Het heeft heel wat lachwekkende reacties opgeleverd maar het bleek een gouden tip. De Canna's zijn inmiddels ruim 1 meter hoog en half juli kwam de eerste in knop. De eerste plant staat nu te bloeien alsof deze in het warme zuiden van Frankrijk staat (zie foto's). De andere staan inmiddels ook volop in bloemknop. Het wordt een veelbelovend najaar, nu maar hopen dat ik ze weer de winter doorkrijg.


Noortje van Eeten, redacteur De Tuingids


gepubliceerd op 3/8/2004
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]