Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Aconitum – Monnikskap


Klik op de foto's om ze te vergroten.

De mooiste tuinplant in het najaar vind ik wel de Aconitum ofwel de Monnikskap. De oorspronkelijk plant is prachtig blauw paars, dat in de tuin een geweldig najaarseffect geeft. Er zijn tegenwoordig ook varianten in andere kleuren te koop maar daar heb ik nog geen ervaring mee.

De vaste plant dankt zijn Nederlandse naam aan de vorm van de bloem. Deze lijkt op een middeleeuwse monnikskap. De Aconitum heeft een vrij lugubere geschiedenis. Het verhaal verteld ons dat het sap van de plant vroeger werd gebruikt om de gifbeker te vullen. Na het begaan van een ernstig misdrijf kon men worden veroordeeld tot het leegdrinken van deze beker. De rijke en vooraanstaande burgers en edelen werden veroordeeld tot het drinken van een beker Aconitum, terwijl de gewone burger het met Scheerling (een eveneens zeer giftige plant) moest doen. Het verschil zit erin dat men met gif van de Monnikskap een snellere maar ook wel pijnlijke dood sterft en met gif uit de Scheerling een zeer langzame en pijnlijke dood tegemoet gaat. Verschil moest er toch blijven, zelfs tot in de dood.

Als het gewas in de tuin wordt gehouden is het dus aan te raden om kleine kinderen uit de buurt te houden. De bladeren, bloemen en wortelstokken zijn allemaal giftig.

De plant is niet alleen dankzij zijn geschiedenis één van mijn favoriete tuinplanten. Ook zijn statige houding en prachtige kleur maken het tot een boeiende plant.
Als voorgrond van de Cortaderia (Pampasgras) en Brugmansia (Engelentrompet) is het een lust voor het oog. Maar ook als achtergrond in de border bij de Sedum (Hemelsleutel) en Rudbeckia (Zonnehoed) – zowel de gele als de paarse variant – is het een feest in de tuin.

Het zelf kweken van de plant is wel te doen maar vraagt zoals altijd het nodige geduld. In het najaar heb ik de zaadlijsten geoogst en gedroogd. Vervolgens heb ik een mengsel gemaakt van potgrond en bladeren. Deze zijn in de herfst volop te vinden. De zaden heb ik tussen dit mengsel gezaaid en de bak buiten gezet. De Aconitum moet namelijk een koude prikkel krijgen om te kiemen. In het voorjaar heb ik de kiemen in kleine potjes uitgeplant om ze vervolgens aan het eind van het seizoen uit te zetten in de tuin.

De zorg zit vooral in het vochtig houden van de planten. De jonge wortelstok droogt namelijk vrij snel uit en dat kan in de zomer de plant nog wel eens fataal worden. Verder is het een erg makkelijke tuinplant waar men jaren plezier aan kan beleven.


Noortje van Eeten, redacteur De Tuingids


gepubliceerd op 7/10/2004
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]