Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Siergrassen


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Siergrassen ontplooien zich in deze tijd van het jaar in volle glorie. Je heb typische grastuinen waar je de meest uiteenlopende soorten siergras kan bewonderen. Heel origineel, maar niet voor iedereen weggelegd. Siergrassen kunnen wel een aanvulling zijn. Ze doen het vooral goed in de buurt van vijvers en oosters getinte tuinen.
Ze doen het dan ook overal goed, soms als rustpunt in een verder kleurrijke tuin. Siergrassen zijn niet ziektegevoelig, niet duur en gedijen waar andere planten het niet doen. Sommige zijn frisgroen, andere grijs of blauw, weer andere prijken met overlangs en dwarse strepen.

Hoge grassen
Miscanthus of chinees riet wordt echt hoog tot 2 meter. De Miscanthus sinensis ‘Kleine Fontäne’ heeft heel fijn loof en zilverwitte bloemen.
Miscanthus sinensis ‘Ferner Osten’, Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ en Miscanthus sinensis ‘Nippon’ bloeien met prachtige rode bloemen en doen dat zeer lang.
Heel veel gebruikt zijn de bonte Miscanthus soorten. De Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ of zebrariet heeft dwarsgestreepte, brede bladeren. (Foto: 1) De Miscanthus sinensis ‘Variegata’ is dan weer overlangs gestreept. (Foto: 2)
Cortaderia selloana of pampasgras is een prachtig heel oud siergras. (Foto: 3) Je moet er wel voldoende plaats vrijhouden, want de plant kan een diameter van twee tot drie meter krijgen.

De tussensoorten
Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ of flessenborstelgras wordt zo’n tachtig centimeter hoog en bloeit in donkerbruine halmen. (Foto: 4)
Molinia caerulea ‘Variegata’ behoort tot de siergrassen en heeft groengeel, in de lengte gestreept blad. Dit gras wordt ongeveer 70 cm hoog.

Lage grassen
Festuca glauca ‘Uchte’ is ook in de winter schitterend blauw. Het siergras wordt gebruikt in rots- en heidetuinen en als bodembedekker. Festuca glauca ‘Uchte’ is mooi te combineren met het lage, donkergroen Festuca scoparia of berenvelgras. (Foto: 5)
Ook Luzula nivea met zijn heel fijn behaard, grijsgroen blad en witte pluimen past hier prima bij. (Foto: 6)
Carex morrowii ‘Variegata’ is een laag wintergroen gras met twee overlangs witte strepen die het een extra fris tintje geven.
Koeleria glauca heeft mooi blauwgrijs loof en doet het goed in de rots- en heidetuinen.

Bamboe
Ook bamboe is een gras. Een bekende soort is de Fargesia nitida die rond 1880 werd ingevoerd en al 120 jaar niet bloeit. Belangrijk want na de bloei sterft de bamboe af. Daarom was het in tuinierskringen even schrikken toen de breedhalmige, mooi wintergroene Fargesia murielae zo’n tien tot twaalf jaar geleden over de hele wereld begon te bloeien.
Er werd koortsachtig gezocht naar nieuwe soorten en na tien jaar onderzoek kwam uiteindelijk de Well Born Bamboo op de markt met vier bijzonder goede hoge bamboes. De Fargesia murielae ‘Standing Stone’ is een meer grove, zuilvormige bamboe. De Fargesia murielae ‘Diep Forest’ heeft een grof heel donkergroen blad. De Argesia muriela ‘Green Arrows’ onderscheidt zich van de andere soorten door zijn uitstekende pieken en zijn rood hout. De Fragesia murielae ‘Silver Bird’ draait bij mooi weer zijn blad om zodat de zilverachtige onderkant zichtbaar wordt.


Auteur: De Vrije Fuchsiavrienden
gepubliceerd op 10/10/2004
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]