Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Mijn tuin in februari - Bram Wolthoorn: Winter of op weg naar lente

Winter?

De dag na donderdag 18 januari, de dag van de GROTE januaristorm raapte ik takken in de tuin. De schade viel mee: slechts sprake van klein ongemak. Er was water in de kas gelopen. Deze ligt op een lage plek in de tuin en bij heel erg veel regen, verzamelt zich dat daar en komt er zo’n tien centimeter water in de kas te staan. Jammer van de net geplante overgebleven narcisbolletjes van vorig jaar, want die dreven nu buiten hun bakje tussen de oranjerieplanten. Voorlopig hoef ik hier geen water te geven.

Primulaatje
Na al die warmte in januari bloeit het eerste bloempje van de primula. Ooit had ik deze drie plantjes in een bakje gekregen. Na de bloei weggooien is niet mijn sterke kant, dus had ik ze een plaatje gegeven in de tuin. Een plekje met lichte schaduw, flink vochtig en temidden van varens en slangenwortel. En nu bloeide er dus een. Dapper staat het bloempje trotst wit te bloeien, kleiner dan voorheen, omdat het plantje licht gedegenereerd is of dat het de warme kas moet ontberen. Nu maar afwachten of de andere twee het ook nog gaan doen.

Op weg naar de lente?
Voor de oplettende tuinfluisteraar zijn de eerste tekenen onmiskenbaar. Behalve dat het merkbaar lichter wordt, zijn de vogels bedrijviger en de katten krolser. Vogels onderzoeken nestgelegenheid en katten vooral elkaar. Als dat een seksegenoot betreft, is dat dikke pech en met veel gekissebis en soms wat geplukhaar gaan ze ieder huns weegs. En passant pissen ze hun territorium even af.

Vijver

Er heerst grote bedrijvigheid in de polders. Alle sloten, vaarten en tochten worden geschouwd: te overdadig groen in water en langs oever, wordt weggeschept. Zo wordt vervening voorkomen. Dit heb ik ook gedaan: m’n vijver is niet heel erg groot, zo’n veertien kuub water bergt de ronde en anderhalve meter diepe vijver, maar ik haalde er wel vijf kruiwagens aan waterpest uit. Meteen ook het ingewaaide blad verwijderd. Vijver oogt nu weer helder. Vooral het weghalen van het dode blad is belangrijk voor de zuurstofhuishouding van de vijver. Al het dode materiaal vergaat en daar is zuurstof voor nodig. Dat wordt aan het water onttrokken. In water met te weinig zuurstof kunnen geen vissen leven.

Miniplantjes besteld
Heerlijk klusje is altijd weer het bestellen van éénjarig pootgoed. Bij Easyplant kun je petunia’s, lobelia’s en viooltjes per zes, twaalf of vierentwintig bestellen. Medio maart komt het in een doosje binnen en moeten de miniplantjes snel worden uitgezet in kleine potjes. Deze gaan de kas in en zodra ze enige omvang hebben, worden ze op hun definitieve plek geplant. Ideaal systeem: plantjes van deze grootte zijn zo goedkoop dat je ze in flinke, vakvullende hoeveelheden kan kopen. Het zelf verder opkweken maakt het toch dat het ‘eigen’ is.

Lichte vorst ’s nachts, overdag een waterig zonnetje en temperaturen net boven het vriespunt. Ideale omstandigheden om de druiven te snoeien. Met dat klusje hebben we de maand januari afgesloten.


Auteur: Bram Wolthoorn, redacteur De Tuingids
Website: www.wolthoorn.nl
Bron: Uitgeverij Groenboekerij

gepubliceerd op 10/3/2007
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]