Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Milieuvriendelijke bestrijding van ziekten en plagen


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Biologische insectenbestrijding

Biologisch bestrijdingsmiddel tegen bladluis, trips, wantsen, witte vlieg, spint, enz…
Niet schadelijk voor mens en natuur.
Kan zonder risico gebruikt worden tot aan de oogst.
Zeer snel afbreekbaar.
Ook heel goed te gebruiken als bestrijdingsmiddel op vijverplanten.

Al meer dan 50 jaar wordt het aftreksel van de pyretrumbloem, en Afrikaanse margerietachtige, gebruikt als plantaardig bestrijdingsmiddel tegen allerlei schadelijke insecten. De bloemen worden geteeld en wanneer ze in bloei komen worden de bloemhoofdjes afgemaaid. Daarna maakt men dat het extract. Het grote voordeel is de snelle biologische afbreekbaarheid. Er wordt dus geen schade berokkend aan mens of natuur en is bovendien absoluut veilig voor bijen. Het effectief bestrijden van bladluizen, trips, witte vlieg, rupsen, kevers en wantsen op groente-, fruit- en siergewassen is mogelijk. Het te behandelen gewas moet van alle kanten goed bespoten worden, vooral de onderkant van het blad. Het is aan te bevelen s’avonds te behandelen, want overdag droogt de vloeistof veel vlugger op. En als de vloeistof is opgedroogd, zijn de werkzame stoffen afgebroken en uitgewerkt. De bespuiting zonodig na een week herhalen.
Belangrijk: Wacht na de behandeling van fruit en groenten minstens 2 dagen met oogsten. Op die manier ben je zeker dat alle actieve bestanddelen zijn afgebroken.

Biologische fungicide
Fungicide voor het gericht bestrijden van meeldauw.
Zeer snel afbreekbaar.
Onschadelijk voor mens en natuur.
Samengesteld uit organische vetzuren en zwavel, is een zeer probaat middel voor de biologische bestrijding tegen meeldauw. Vooral bij druiven, rozenstruiken, meeldauwgevoelige gewassen kan deze aangewend worden. Het helpt bij het herstellen en overgroeien van de opgelopen schade. Aangezien het een puur biologisch product is kan het worden tot aan de oogst.

Nuttige insecten
Uiterst milieuvriendelijke bestrijding van schadelijke insecten.Nuttige insecten of natuurlijke vijanden worden in de professionele tuinbouw al meer dan 25 jaar gebruikt voor de bestrijding van schadelijke insecten, maar ook voor de particulier is deze bestrijdingsmethode erg interessant. Er zijn 7 soorten nuttige insecten die men kan aanwenden:
Galgmug tegen Bladluis.
Roofmijt tegen Spint.
Aaltjes tegen de Taxuskever.
Sluipwesp tegen Witte vlieg.
Roofkevertjes tegen Wolluis.
Consumenten kopen een besteldoos, waarin een bestelkaart en een folder over de leverbare nuttige insecten zit.
(beschikbaar in tuincentra en de handel) Wanneer de bestelkaart volledig ingevuld, opgestuurd wordt naar betreffende firma, bezorgt de post de insecten aan huis. De insecten worden bij voorkeur ingezet onder glas: bijvoorbeeld in een hobbykas of serre.
De Aaltjes zijn geschikt om zowel binnen als buiten worden ingezet: in de tuin, in plantenbakken of bloempotten mits de temperatuur niet lager wordt dan 10°C.

Lijmbanden
Tegen kruipende insecten in bomen zoals mieren. Lijmbanden worden rond de stam van fruitbomen aangebracht tegen kruipend ongedierte. Het is trouwens een efficiënt middel tegen de wintervlinder. Het vrouwtje van de wintervlinder kruipt langs de stam omhoog als de eerste nachtvorst zich aandient, om in de kruin de eitjes af te zetten. Deze overwinteren daar en de jonge larven doen zich in het voorjaar rijkelijk te goed aan jong blad en bloesem. Deze schade kan worden voorkomen door in oktober – november een lijmband rond de stam van de boom aan te brengen. Het is raadzaam de lijmband in februari – maart te vervangen door een nieuwe, om te voorkomen dat tijdens het groeiseizoen mieren omhoog kruipen en daar de luizen gaan “ melken”.

Vangstroken en vangplaten
Vangt en signaleert insecten en is geschikt in hobbykasten. Vangstroken zijn gele vangplaten die voorzien zijn v

gepubliceerd op 1/1/2001
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]