Nieuwsbrief
  
123456
 

 

  

 

 
Uw enige echte tuinencyclopedie
 

Hibiscus als kamerplant (Chinese Roos).


Klik op de foto's om ze te vergroten.

Bij de inleiding van deze reeks werd aangegeven dat échte kamerplanten eigenlijk niet bestaan. Het betreft meestal tropische of subtropische planten die omwille van onze klimatologische omstandigheden moéten gekweekt worden binnenskamers, op de zomerperiode na misschien.

De Hibiscus vormt daarop een leuke uitzondering. Het is een perfect te kweken struik in de tuin, alleenstaand of in een border en is pas naderhand een waarde als kamerplant beginnen krijgen. Na de vele omzwervingen die deze plant heeft gekend, sinds zijn Europese intrede omstreeks 1732, heeft deze zich ons klimaat goed eigen gemaakt. Maar dat een goede aanpassing niet steeds een garantie is voor het welslagen van de cultuur ervan zal in de bespreking van de Chinese Roos als kamerplant duidelijk naar voren komen.Deze tot de Malvaceae behorende plant kent ongeveer 150 verschillende soorten, de diverse variëteiten niet te na gesproken. Deze verscheidenheid kan nog eens onderverdeeld worden naargelang de streek van herkomst. De originele Hibiscus soorten zijn te vinden in Azië en in het bijzonder China, maar evenzeer zijn er heel wat soorten die hun oorsprong vinden in diverse delen van het Afrikaanse continent. Voornamelijk in Aziatische landen wordt Hibiscus gebruikt als haagplant.

Wanneer een Chinese Roos onder optimale omstandigheden kan gekweekt worden in de huiskamer, is het best mogelijk dat de plant zich op één groeiseizoen verdubbelt in hoogte. Maar het meest attractieve blijft natuurlijk de prachtige bloei. Het bloeiseizoen situeert zich vanaf het einde van 't voorjaar met een hoogtepunt in de zomer en al naargelang de soort en variëteit kan dit schouwspel voortduren tot in de nazomer.

Het aantal bloemen kan men jammer genoeg niet in de hand werken. Uiteraard staat het buiten kijf dat een plant die in goede conditie is beter en langer zal bloeien. Een dergelijke plant zal dan ook weer sneller groeien en dit staat dan weer recht evenredig ten opzichte van de bloem kwantiteit.
Trouwens wist u dat het een goede zaak is dat de Hibiscus zoveel bloemen aanmaakt, want elke bloem op zich heeft maar een levensduur van om en bij de 40 uren.

Voor elke liefhebber van de Chinese Roos is er een jaarlijks weerkerend moment van angst: zullen de bloemknoppen zich mooi ontwikkelen tot een prachtige bloemenweelde of ... vallen ze nu wéér af... Voor de als kamerplant gekweekte soorten kan het steeds terugkerende probleem van knopval op twee manieren omzeild worden:
In de eerste plaats zijn er al tal van gekweekte en gekruiste soorten (hybriden) waarbij de knopval tot een minimum herleid wordt. Deze soorten zijn vaak te herkennen aan de iets rondere bladvorm t.o.v. de klassieke bladvorming. Maar knopval is en blijft in de eerste plaats ook het probleem van een slechte luchtvochtigheid. Zeker in de periode van de bloemknopvorming is het van cruciaal belang dat er een voldoende hoge én constante luchtvochtigheid kan geboden worden. De beste manier om dit te kunnen handhaven is de planten dagelijks te besproeien en in de warmste periode van het jaar zelfs meerdere malen. Wanneer je dan tegelijkertijd zorgt voor een verhoogde temperatuur kan de plant perfect opdrogen. Dit mag dan kontradictorisch klinken, het is niet zo. De plant zelf moet regelmatig kunnen opdrogen om ziekten te vermijden maar de aanhechtingspunten van de bloemknoppen hebben nood aan de directe besproeiing.

Wanneer de herfst aanbreekt en de laatste bloemen verdwenen zijn, mag u de temperatuur gerust laten dalen tot een goede 15°C. Nooit onder de 10° graden laten komen want dan vallen de bladeren zeker af. Ook het gieten zal in de winterperiode drastisch moeten beperkt worden. Amper 1 maal per week volgens noodwendigheid, waar in de zomer gemakkelijk tweemaal per week mag gegoten worden. Let wel, bij Hibiscus mag er nooit staand water zijn. De wortels zijn immers gevoelig aan te lang in 't water staan en gaan dan meteen<

gepubliceerd op 1/1/2001
 
   
interne server statistieken
    [ copyright© De Tuingids Disclaimer Adverteren Partners Redactie]